2: Vacatures zoeken

De aanpak

Als je eruit bent wat jouw profiel is en welke vacatures er bij je passen, is de volgende stap de zoektocht naar de juiste vacatures. Het zoeken naar vacatures kun je op verschillende manieren aanpakken:

 • Internet
  Vacatures zijn in veelvoud te vinden op internet, zowel op eigen websites van bedrijven als de vele vacaturebanken. Op veel vacaturebanken heb je daarnaast ook de mogelijkheid om je eigen CV te publiceren.
 • UWV Werkbedrijf
  Het UWV werkbedrijf heeft diverse locaties en ook een online vacaturebank waar je vacatures kan vinden, maar ook je eigen CV kan plaatsen. www.werk.nl 
 • Werving & Selectie of Uitzendbureaus
  Het Werving & Selectie- of Uitzendbureau is de bemiddelaar tussen een werkzoekende en een bedrijf met een openstaande vacature. Zij kijken daarnaast ook of naast de functie ook het bedrijf bij jou past.
 • Open Sollicitatie
  Bij een open sollicitatie solliciteer je niet gericht naar een bepaalde vacature maar neem je zelf het initiatief om een email te schrijven naar het bedrijf waar je graag zou willen werken. Motivatie hiervoor is bijvoorbeeld omdat de bedrijfsactiviteiten aansluiten bij je opleiding en/of ervaring of de cultuur en/of reputatie van het bedrijf je erg aanspreekt.
 • Via Eigen Netwerk
  Wanneer je al iemand binnen dat bedrijf kent, kan deze persoon als ‘kruiwagen’ dienen. Vanzelfsprekend moet deze persoon je persoonlijk kennen en jou als collega willen hebben. Breng deze persoon op de hoogte van je wensen, zodat deze persoon een goed woordje voor je kan doen.

Wanneer je de vacature hebt gevonden die op je lijf is geschreven, ga je deze analyseren:

Omschrijving van de organisatie:

In bijna alle vacatures staat een omschrijving van de organisatie. Hierin staat beschreven hoe de organisatie eruit ziet en wat de organisatie belangrijk vindt. In de ene omschrijving lees je de visie en het doel van de organisatie. In de andere advertentie wordt aangegeven welk type medewerkers er binnen de organisatie werkzaam zijn. Spreekt de organisatie je aan? Ben jij de persoon welke de organisatie zoekt? Of kun jij je vinden in de visie van de organisatie?

Het takenpakket:

Hierin staat beschreven wat de functie inhoudt. Spreekt dit je aan? Heb je hier ervaring in?

De functie-eisen

Voldoe jij aan de functie-eisen? Heb je de juiste diploma’s? Heb je voldoende werkervaring? Zo nee, hoe compenseer jij dat?

De Stijl:

Dit is belangrijk voor je sollicitatie. De stijl waarop de advertentie is opgesteld zegt heel veel over de organisatie. Een hele vlotte vacature, met kleuren en een leuk lettertype, geeft een informele sfeer aan. Een hele strakke, zakelijke advertentie geeft een formele sfeer aan.

 • In welke stijl is de advertentie geschreven? (vlot of zakelijk)
 • In welke stijl is de advertentie opgemaakt? (uitbundig met veel illustraties of minimalistisch)

Gebruik deze informatie voor je sollicitatiebrief. Pas dezelfde stijl toe (spiegelen), zodat je brief sneller in de smaak valt.

Daarnaast het volgende:

 • Is het een fulltime (1 fte) functie of is het een parttime functie (bijv. 0,5 fte)
 • Hoe je moet solliciteren (per email, telefonisch of per post) en aan wie moet je de sollicitatie richten (persoon of afdeling)?
 • Meestal kun je telefonisch extra informatie aanvragen over de functie. Doe dit dan!
 • Eventuele arbeidsvoorwaarden. Spreken deze je aan?