4: Curriculum Vitae

Curriculum vitae (CV) betekent levensloop; het is een lijst waarin je je persoonlijke gegevens vermeldt. Hoe schrijf je een CV dat aansluit bij de behoefte van de werkgever? Want daar ligt natuurlijk jouw kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Het schrijven van een goed CV is niet iets wat zo maar even gedaan is. Met het CV en de brief wil je de werkgever interesseren. Dat lukt alleen wanneer het CV er verzorgd uitziet, alle relevante informatie bevat en goed aansluit bij de functie-eisen en de behoeften van de werkgever. Dat betekent dat je CV geen standaardformulier mag worden. Per sollicitatie moet je nagaan of je de inhoud van je CV moet aanpassen aan de vacature waarop je op dat moment reageert. Je moet waarschijnlijk meerdere cv’s maken voordat je echt tevreden bent.

Download voorbeeld CV

Lay Out

Lay-out van de meest voorkomende CV ziet er als volgt uit:

  1. Personalia
    Achter-, voor- en roepnamen, adres, telefoonnummer(s), e-mailadres, geboortedatum en –plaats, burgerlijke stand, en nationaliteit.
  2. Opleidingen
    Alle opleidingen en cursussen die je hebt gevolgd na de middelbare school (inclusief jaartallen en geef aan of je diploma hebt behaald). Eindig met de cursussen die je hebt gevolgd
  3. Werkervaring
    Begin met je laatste of huidige baan. Geef data, bedrijf- en plaatsnaam, functie met relevante activiteiten weer. Geef activiteiten weer die relevant zijn voor de nieuwe functie. Hierin geef je ook je kennis en vaardigheden weer.
  4. Referenties
    Wanneer je goede referenties hebt, vermeldt die dan zeker in je CV. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die geen objectieve referentie wil geven. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van je zal schetsen en neem alleen de positieve referenten op.
  5. Vrijetijdsbesteding of hobby’s
    Denk weer aan de relevantie van hetgeen wat je noteert. Uitgaan kan één van je grootste hobby’s zijn, maar schrijf hem liever niet op. Het kan een verkeerd beeld oproepen. Ook hobby’s als grote reizen maken kan weerstand oproepen. Wie weet wil je elk jaar drie maanden op reis. Daar zit de werkgever niet op te wachten.
  6. Een CV moet herkenbaar, verzorgd, zakelijk, eenvoudig, positief maar compleet zijn.
  7. Het CV maak je bij voorkeur op twéé pagina's zodat degene die jouw brief bekijkt in één oogopslag ziet wat jouw levensloop is.

Regels over het curriculum vitae

  • In de sollicitatiebrief geef je helemaal onderaan aan dat er als bijlage een CV bij zit.
  • Er staan geen zaken in die niet direct van belang zijn voor de werkgever, dus cursussen die niet van belang zijn voor de functie laat je weg.
  • Gebruik een omgekeerde chronologie: begin bij de opleidingen en werkervaring met je huidige baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam en de plaats van je werkgever, met begin- en einddatum, je exacte functie met een korte beschrijving en je prestaties. Wanneer je voor het eerst solliciteert, schrijf dan elke relevante werkervaring op, betaald of onbetaald. Dus niet alle 20 bijbaantjes, maar een selectie daarvan. Kies bijvoorbeeld een bijbaantje waar je een paar jaar hebt gewerkt om aan te geven dat je langere tijd bij een zelfde baas kunt werken. Kies ook de banen die relevante werkzaamheden voor de sollicitatie opleveren.
  • Wees eerlijk: liegen in je CV is zowel tijdverspilling voor jezelf als voor je mogelijke werkgever. Probeer bijvoorbeeld geen ‘gaten’ in je CV te dichten. Zes maanden extra aan een bepaalde baan plakken lijkt misschien een goed idee, maar wanneer je betrapt wordt, krijg je de baan zeker niet. Maar wees ook niet te bescheiden. Wanneer je denkt dat de drie zomers die je voor een liefdadigheidsinstelling in Frankrijk hebt gewerkt, aantonen dat je het land en de cultuur kent – schrijf dat dan op.

Heb je het gevoel niet volledig genoeg te zijn. Misschien helpen één of meerdere van onderstaande onderwerpen je om jouw CV compleet te maken.

  • Klein persoonlijk profiel: hier heb je de kans jezelf te ‘verkopen’. Omschrijf het helder, beknopt en dynamisch. Schrijf op wat je te bieden hebt in plaats van wat je zou willen bieden.
  • Eigen persoonskenmerken: overgewaaid uit Amerika en Engeland. Vermeld je eigenschappen zoals bijvoorbeeld analytisch vermogen, teamplayer, informeel, gemotiveerd, besluitvaardig, pragmatisch etc. Naar Nederlandse begrippen wat “opschepperig” en niet objectief dus pas dit met mate toe. Handig is om dit indirect te formuleren zoals: in zakelijke en privéomgeving kwalificeert men mij als …etc.
  • Extra curriculaire activiteiten: dit zijn activiteiten buiten je normale opleiding of werk zoals functies in verenigingen of overlegorganen, projecten, beklede baantjes, internationale reizen etc.. Dit geeft de selecteur een indruk van je pro-activiteit, verantwoordelijkheidsgevoel en energieniveau.

Talenkennis

wanneer de beheersing van talen belangrijk is voor de functie, omschrijf je niveau van je taalvaardigheden, geef bijvoorbeeld op deze wijze weer

Taal Schriftelijke taalvaardigheid    Mondelinge taalvaardigheid    Leesvaardigheid  
Nederlands    Moedertaal Moedertaal Moedertaal
Engels Goed Goed Goed
Duits Basiskennis Basiskennis Basiskennis
Frans Basiskennis Basiskennis Basiskennis
Download voorbeeld CV